Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli planujemy gotowanie mięsa na parze, to pamiętajmy, aby je najlepiej na noc zamarynować w oliwie i przyprawach. Mięso jest wtedy bardziej soczyste i wyraziste w smaku. Warzywa można przyprawić tuż przed gotowaniem. Nie żałujmy ziół i aromatycznych przepraw. Ponieważ gotowanie na parze ma być dietetyczne, starajmy się nie używać soli. Ewentualnie można posolić już na talerzu, przed samym podaniem.
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 245
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14414
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6427
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 245
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14414
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6427
Składniki
Mięso kroimy w cztery plastry. Obsypujemy obficie ziołową mieszanką. Ja miałam gotową mieszankę, ale można wszystkie składniki ziołowe utłuc w moździerzu lub zmiksować w blenderze. Polewamy oliwą (ok.3 łyżki ). Odstawiamy do lodówki na noc ( pod przykryciem ) lub minimum na godzinę.
Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grube plastry, obsypujemy kminem rzymskim i zmiksowanymi, suszonymi warzywami. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w plastry. Układamy kolejno w parowarze: plastry mięsa, ziemniaki z cebulą, marchewkę. Następnie nastawiamy parowar na 30 minut. Gotowe danie przyprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, sproszkowaną papryką. Podajemy z sezonową surówka lub ( tak jak ja ) z konserwowym ogórkiem.