Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak na złocisto z cebulą, ziemniakami i pieczarkami.
miska, nóż, brytfanka, piekarnik,
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 199
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 279
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 199
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 279
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Składniki
Kurczaka przecinamy na dwie równe połówki, myjemy i osuszamy. Osuszone połówki nacieramy olejem i przyprawą. Umieszczamy w większej misce, dodajemy obrane ze skórki ziemniaki i wymyte pieczarki, wszystkie składniki jeszcze raz mieszamy w oleju z przyprawą, tym co natarty został kurczak.
Do oddzielnej miseczki wkładamy posoloną cebulę pokrojoną w pół plastry. Cebula jak zmięknie to będzie wyłożona na dno formy do pieczenia.
Na wyłożone dno formy układamy dwie połówki kurczaka, na około obkładamy pieczarkami i ziemniakami.
Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni 100 minut. Kurczak musi być ładnie zarumieniony i mięso powinno być miękkie.
Tak upieczonego kurczaka podajemy z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami, całość posypujemy upieczoną cebulą. Smacznego !!!