Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak jest jednym z popularniejszych dań na polskich stołach. Występuje w niemal każdej odsłonie – pieczonej, smażonej, gotowanej. Mimo to przygotowanie prawdziwie złocistego kurczaka z piekarnika potrafi przysporzyć problemów. A wystarczy jedynie przygotować dobrą marynatę i odpowiednio długo piec mięso w odpowiedniej temperaturze. Z tego przepisu udka będą miały przepyszną, złocistą i chrupiącą skórkę. Staną się ulubionym daniem obiadowym całej rodziny.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Udka z kurczaka podziel na podudzia i ćwiartki. Dobrze je umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt grecki z czerwoną papryką.
Do zalewy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dobrze ze sobą połącz.
Marynatą obtocz kurczaka i pozostaw pod przykryciem w lodówce na około godzinę.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż w nim kawałki kurczaka i polej je pozostałą jeszcze marynatą.
Na wierzch kurczaka połóż pokrojone w cienkie paseczki masło.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz pod przykryciem przez 45 minut, a następnie bez przykrycia przez 20 minut.
Złocistego kurczaka z piekarnika podawaj udekorowanego gałązkami tymianku, z dowolnym dodatkiem skrobiowym i ulubioną surówką.