Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak jest jednym z popularniejszych dań na polskich stołach. Występuje w niemal każdej odsłonie – pieczonej, smażonej, gotowanej. Mimo to przygotowanie prawdziwie złocistego kurczaka z piekarnika potrafi przysporzyć problemów. A wystarczy jedynie przygotować dobrą marynatę i odpowiednio długo piec mięso w odpowiedniej temperaturze. Z tego przepisu udka będą miały przepyszną, złocistą i chrupiącą skórkę. Staną się ulubionym daniem obiadowym całej rodziny.
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19781
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2914
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4022
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 654
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19781
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2914
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4022
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 654
Składniki
Udka z kurczaka podziel na podudzia i ćwiartki. Dobrze je umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt grecki z czerwoną papryką.
Do zalewy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dobrze ze sobą połącz.
Marynatą obtocz kurczaka i pozostaw pod przykryciem w lodówce na około godzinę.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż w nim kawałki kurczaka i polej je pozostałą jeszcze marynatą.
Na wierzch kurczaka połóż pokrojone w cienkie paseczki masło.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz pod przykryciem przez 45 minut, a następnie bez przykrycia przez 20 minut.
Złocistego kurczaka z piekarnika podawaj udekorowanego gałązkami tymianku, z dowolnym dodatkiem skrobiowym i ulubioną surówką.