Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podroby - jedni uwielbiają a inni na samą myśl o nich dostają gęsiej skórki. Wątróbki, żołądki czy serca przygotowane w odpowiedni sposób mogą być prawdziwym rarytasem a przy tym nie nadwyrężą naszego budżetu. Żołądki w sosie musztardowym podane z kaszą gryczaną to pyszne danie o wyrazistym smaku:) Polecam:)
Składniki
Żołądki dokładnie oczyszczamy, kroimy /w paski lub na połówki/, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Może to potrwać ponad godzinę. Ja nie dodaję żadnych przypraw ani soli. Ugotowane żołądki odcedzamy na sicie. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone w małą kostkę /lub starte na tarce o dużych oczkach/ marchew i pietruszkę. Podsmażamy 2-3 min. Dodajemy odcedzone żołądki, lekko solimy, pieprzymy i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze minutkę ciągle mieszając. Wlewamy gorący bulion, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 10-15 min. Na koniec wlewamy śmietanę /ja użyłam 30% ale może być 18%/, dodajemy musztardę i ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Żołądki w sosie musztardowym możemy podać z ziemniakami, pieczywem lub kaszą - ja podałam z kaszą gryczana prażoną.