Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zraziki ryżowe to oryginalny pomysł na bezmięsny obiad. Zjedz je z ulubionym dipem i bukietem warzyw. Przygotowane według poniższego przepisu mogą też stanowić dodatek do dań mięsnych, np. do gulaszu.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25133
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25133
Składniki
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudź.
Posiekaj drobno cebulę. Zeszklij na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
Połącz w misce ugotowany ryż, cebulę z czosnkiem (wraz z masłem, które zostało na patelni), ser żółty i jajko. Dodaj natkę pietruszki i curry. Wyrób wszystkie składniki dłońmi na jednolitą masę (zrób to w rękawiczkach foliowych – curry silnie barwi skórę). Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili.
Uformuj z masy ryżowej niewielkie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej.
Rozgrzej na patelni masło klarowane. Partiami obsmaż zraziki ryżowe na złocisty kolor – około 2 minuty po każdej ze stron. Odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.