Do góry

Dania główne Przepis na:

Zraziki w sosie grzybowym

Zraziki w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 919 Ocena: 10727

Dodano:

Odsłon: 1030

Zraziki z mięsa mielonego z aromatyczny boczkiem, zatopione w pachnącym świętami i lasem sosie grzybowym.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • Sól
  • 1 całe jajko
  • 1 cebula
  • 1 bułka zwykła
  • 10 dag boczku
  • 4 ogórki kiszone
  • 20 dag grzybów suszonych podgrzybków
  • Mąka do panierki
  • Olej do smażenia
  • Papryka ostra
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zraziki w sosie grzybowym

Przygotowanie

  1. 1. Grzyby suszone moczymy w wodzie około godziny. Następnie odlewamy wodę przekładamy do brytfanny, zalewamy ponownie wodą i gotujemy.
    2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Następnie dodajemy obrana i drobno pokrojona cebulę, wcześnie namoczoną w mleku bułkę.
    3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy duże podłużne kotlety. W środek każdego kotleta wkładamy pokrojony drobno boczek i drobno pokrojone ogórki.

  2. 4. Każdy kotlet obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

  3. 5. Następnie przekładamy do brytfanki z sosem grzybowym.
    6. Gotujemy 20 minut, po tym czasie sos zagęszczamy mąką ( 2 łyżeczki) rozrobioną w małej ilości wody, wlewamy sos sojowy. Dwie minutki gotujemy.

  4. 7. Gotowe.
    8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń