Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O :) Pyszne połączenie kaszy gryczanej z grzybami.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5251
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 819
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5251
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 819
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Namoczone grzyby gotujemy do miękkości. Opłukaną kaszę rozgotowujemy na wodzie z gotowania grzybów (połowę wody z grzybów ,drugą zostawiamy do przygotowania sosu) ,solimy i studzimy. Dodajemy jajko i mąkę (tyle by powstała gęsta masa). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Grzyby siekamy. Cebulę zeszklimy na maśle ,dodajemy grzyby i chwilę smażymy ,doprawiamy solą. Z masy gryczanej formujemy podłużne placki ,smarujemy farszem grzybowym ,zawijamy jak zrazy ,obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle.
Sos: Posiekaną cebulę rumienimy na maśle ,dodajemy mąkę ,smażymy ,mieszając aż się lekko zrumieni. Rozprowadzamy bulionem i wodą z gotowania grzybów (około 300 ml) ,dodajemy sok z cytryny ,sól ,pieprz i szczyptę cukru ,aż sos zgęstnieje ,wlewamy śmietanę i podgrzewamy. Zrazy układamy w żaroodpornym naczyniu ,polewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 min.