Zrazy Magdy Gessler nawiązują do klasycznych zrazów po warszawsku. Oczywiście muszą być przyrządzone z mięsa wołowego, z dużą ilością warzyw i przypraw. Całość jest pikantno-kwaśna, aromatyczna i mocno wołowa.
Zrazy Magdy Gessler
Składniki
- 500 g polędwicy wołowej
- 100 g musztardy rosyjskiej
- 50 g boczku wędzonego lub słoniny wędzonej
- 3 cebule czerwone
- 50 g bułki tartej
- 2 marchewki
- 4 ogórki kiszone
- 1 jajko
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
- 2 szczypty pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 50 g mąki
Sos:
- kawałek słoniny do smażenia
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 ogórki
- 50 g grzybów suszonych
- 2 pomidory
- 150 ml soku z ogórków kiszonych
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 gałązki świeżego liścia laurowego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Składniki
- 500 g polędwicy wołowej
- 100 g musztardy rosyjskiej
- 50 g boczku wędzonego lub słoniny wędzonej
- 3 cebule czerwone
- 50 g bułki tartej
- 2 marchewki
- 4 ogórki kiszone
- 1 jajko
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
- 2 szczypty pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 50 g mąki
Sos:
- kawałek słoniny do smażenia
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 ogórki
- 50 g grzybów suszonych
- 2 pomidory
- 150 ml soku z ogórków kiszonych
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 gałązki świeżego liścia laurowego
- 4 ziarenka ziela angielskiego

Etapy przygotowania
Dzień wcześniej grzyby zalać wodą i pozostawić do namoczenia.
Polędwicę pokroić w grube plastry i rozbić tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety.
Każdy kotlet bardzo obficie posmaruj musztardą.
Na patelnię wrzuć pokrojony w drobną kostkę boczek lub słoninę. Stop je na skwarki, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
Kiedy cebula będzie już miękka, zasyp zawartość patelni bułką tartą. Wymieszaj całość, a potem zdejmij ją z patelni i ostudź.
Marchewki umyj i obierz. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki i w poprzek na pół, tworząc z każdej marchewki 8 kawałków. Ogórki kiszone pokrój wzdłuż na ćwiartki.
Każdy zraz posmarowany musztardą oprósz czarnym pieprzem. W centralnej części połóż po 2 kawałki marchewki i 2 kawałki ogórka.
Do przestudzonej cebuli z boczkiem wbij jajko i całość wymieszaj do uzyskania w miarę stabilnej konsystencji. Niewielką ilość takiej masy wyłóż na marchewki i ogórki znajdujące się w zrazie.
Zrazy zwiń bardzo ciasno w roladki i zamknij na bokach za pomocą wykałaczek, by farsz nie wypadł.
Po zwinięciu roladki posyp odrobiną soli.
Mąkę wsyp na płaski talerz. Obtocz w niej zrazy.
Przygotuj sos.
Na patelni stop słoninę i podsmaż do na niej przygotowane wcześniej mięso. W międzyczasie dołóż pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Kiedy zrazy się zrumienią, obróć je na drugą stronę. W trakcie smażenia nie ruszaj nimi, by nie puściły soku.
Kiedy mięso jest już ładnie przyrumienione, dodaj pokrojone w plasterki marchewki i ogórki kiszone, a następnie grzyby wraz z całą wodą z moczenia i pokrojone w dużą kostkę pomidory. Całość gotuj przez kilka minut.
Na patelnię wlej sok z ogórków i dodaj gałązki laurowe. Wymieszaj i duś wszystko jeszcze przez parę minut.
W osobnej miseczce wymieszaj musztardę z chochelką otrzymanego sosu do zrazów i zielem angielskim. Mieszankę przelej z powrotem na patelnię.
Zrazy Magdy Gessler duś pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Podawaj na ciepło, udekorowane ulubionymi ziołami.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 225

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 522
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 225

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 522



Składniki
- 500 g polędwicy wołowej
- 100 g musztardy rosyjskiej
- 50 g boczku wędzonego lub słoniny wędzonej
- 3 cebule czerwone
- 50 g bułki tartej
- 2 marchewki
- 4 ogórki kiszone
- 1 jajko
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
- 2 szczypty pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 50 g mąki
- kawałek słoniny do smażenia
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 ogórki
- 50 g grzybów suszonych
- 2 pomidory
- 150 ml soku z ogórków kiszonych
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 gałązki świeżego liścia laurowego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
Dzień wcześniej grzyby zalać wodą i pozostawić do namoczenia.
Polędwicę pokroić w grube plastry i rozbić tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety.
Każdy kotlet bardzo obficie posmaruj musztardą.
Na patelnię wrzuć pokrojony w drobną kostkę boczek lub słoninę. Stop je na skwarki, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
Kiedy cebula będzie już miękka, zasyp zawartość patelni bułką tartą. Wymieszaj całość, a potem zdejmij ją z patelni i ostudź.
Marchewki umyj i obierz. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki i w poprzek na pół, tworząc z każdej marchewki 8 kawałków. Ogórki kiszone pokrój wzdłuż na ćwiartki.
Każdy zraz posmarowany musztardą oprósz czarnym pieprzem. W centralnej części połóż po 2 kawałki marchewki i 2 kawałki ogórka.
Do przestudzonej cebuli z boczkiem wbij jajko i całość wymieszaj do uzyskania w miarę stabilnej konsystencji. Niewielką ilość takiej masy wyłóż na marchewki i ogórki znajdujące się w zrazie.
Zrazy zwiń bardzo ciasno w roladki i zamknij na bokach za pomocą wykałaczek, by farsz nie wypadł.
Po zwinięciu roladki posyp odrobiną soli.
Mąkę wsyp na płaski talerz. Obtocz w niej zrazy.
Przygotuj sos.
Na patelni stop słoninę i podsmaż do na niej przygotowane wcześniej mięso. W międzyczasie dołóż pokrojoną w ćwiartki cebulę.
Kiedy zrazy się zrumienią, obróć je na drugą stronę. W trakcie smażenia nie ruszaj nimi, by nie puściły soku.
Kiedy mięso jest już ładnie przyrumienione, dodaj pokrojone w plasterki marchewki i ogórki kiszone, a następnie grzyby wraz z całą wodą z moczenia i pokrojone w dużą kostkę pomidory. Całość gotuj przez kilka minut.
Na patelnię wlej sok z ogórków i dodaj gałązki laurowe. Wymieszaj i duś wszystko jeszcze przez parę minut.
W osobnej miseczce wymieszaj musztardę z chochelką otrzymanego sosu do zrazów i zielem angielskim. Mieszankę przelej z powrotem na patelnię.
Zrazy Magdy Gessler duś pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Podawaj na ciepło, udekorowane ulubionymi ziołami.
Pyszności! :) Ja także mogłabym je jeść bez końca ;)