Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy mielone z cebulą, ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką w pysznym sosie przyprawionym odrobiną sosu sojowego to świetna propozycja na prosty, smaczny obiad.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5716
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 640
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5716
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 640
Składniki
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy płaskie kotlety, z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 zrazów. Na środku każdego kotleta układamy kawałek ogórka, papryki i cebuli. Zlepiamy zrazy szczelnie i formujemy zgrabne wałeczki.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Obtaczamy zrazy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy zrazy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Pozostałą cebulę, ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do zrazów.
Podsmażamy całość, podlewamy szklanką wody. Przyprawiamy sosem sojowym i maggi. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy zrazy 10 minut, na koniec zagęszczamy sos mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody. Dusimy jeszcze zrazy około minuty.
Zrazy mielone, nadziewane ogórkiem i papryką gotowe!