Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 81
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 131
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 286
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1082
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 700
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 81
Pomysłowy deser, którego przygotowanie trwa kilka chwil.
Odsłon: 131
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 286
Bitki z cebulą to klasyczne danie polskiej kuchni. Smakują wyśmienicie w towa...
Odsłon: 1082
Bigos myśliwski z karkówką i boczkiem wędzonym to prawdziwy klasyk w polskiej...
Odsłon: 700
Składniki
Przygotowanie sosu cebulowego: Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki, zalać niedużą ilością gorącej gotowanej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przetrzeć przez sito. Na tłuszczu zasmażyć mąkę, rozprowadzić bulionem warzywnym i mlekiem, dodać sół, cukier i przetartą cebulę. Zagotować. Podawać do potraw z ziemniaków, mięsa wieprzowego.
Przygotowanie zrazów mielonych: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę usiekać, zrumienić na części tłuszczu, przestudzić. Mięso umyć i zemleć wraz z bułką i cebulą, dodać 5 dag tartej bułki, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Kształtować okrągłe, lekko spłaszczone klopsy i obtaczać je w bułce tartej. Obsmażać na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, zalać jednym z niżej podanych sosów (przygotowanym oddzielnie) i pod przykryciem dusić 30-40 minut. Można też dusić klopsy w piekarniku.
Uwagi: Do klopsów można stosować sos pomidorowy, cebulowy, grzybowy lub myśliwski. Ja zastosowałem sos cebulowy. Do sosów zaprawianych śmietaną, śmietanę należy dodać, gdy klopsy są już gotowe. Podawać z ulubionymi dodatkami i surówkami sezonowymi.