Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1449
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1449
Składniki
Przygotowanie sosu cebulowego: Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plasterki, zalać niedużą ilością gorącej gotowanej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, przetrzeć przez sito. Na tłuszczu zasmażyć mąkę, rozprowadzić bulionem warzywnym i mlekiem, dodać sół, cukier i przetartą cebulę. Zagotować. Podawać do potraw z ziemniaków, mięsa wieprzowego.
Przygotowanie zrazów mielonych: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę usiekać, zrumienić na części tłuszczu, przestudzić. Mięso umyć i zemleć wraz z bułką i cebulą, dodać 5 dag tartej bułki, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Kształtować okrągłe, lekko spłaszczone klopsy i obtaczać je w bułce tartej. Obsmażać na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, zalać jednym z niżej podanych sosów (przygotowanym oddzielnie) i pod przykryciem dusić 30-40 minut. Można też dusić klopsy w piekarniku.
Uwagi: Do klopsów można stosować sos pomidorowy, cebulowy, grzybowy lub myśliwski. Ja zastosowałem sos cebulowy. Do sosów zaprawianych śmietaną, śmietanę należy dodać, gdy klopsy są już gotowe. Podawać z ulubionymi dodatkami i surówkami sezonowymi.