Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham zrazy. Kojarzą mi się ze Śląskiem gdzie w dzieciństwie spędzałam wakacje u rodziny. Kluchy, zrazy i wiele innych śląskich potraw i ich wspomnienie przywołuje uśmiech na twarzy :)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12737
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5721
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7196
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12737
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5721
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7196
Składniki
Kotlety rozbijamy mocno tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W misce mięso mieszamy z majerankiem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym. Na rozbite kotlety kładziemy przygotowany farsz, dokładnie zwijamy ( możemy użyć nici kuchennych). Obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę. Przekładamy do zrazów. Zalewamy ok. 0,5 litra wrzątku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. Gdy mięsko będzie miękkie robimy zasmażkę z mąki i oleju. Wlewamy do całości i energicznie mieszamy. Zagotowujemy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź kluskami śląskimi.