Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham zrazy. Kojarzą mi się ze Śląskiem gdzie w dzieciństwie spędzałam wakacje u rodziny. Kluchy, zrazy i wiele innych śląskich potraw i ich wspomnienie przywołuje uśmiech na twarzy :)
Kotlety rozbijamy mocno tłuczkiem.
Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
W misce mięso mieszamy z majerankiem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym.
Na rozbite kotlety kładziemy przygotowany farsz, dokładnie zwijamy ( możemy użyć nici kuchennych).
Obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka.
Na pozostałym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę.
Przekładamy do zrazów.
Zalewamy ok. 0,5 litra wrzątku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Dusimy do miękkości.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką.
Gdy mięsko będzie miękkie robimy zasmażkę z mąki i oleju.
Wlewamy do całości i energicznie mieszamy.
Zagotowujemy.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź kluskami śląskimi.
Idalny pomysł na świątewczny stół lub niedzielny obiad.Zapraszam na film
Odsłon: 1075
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 85
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 61
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 24
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 155
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 34
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 85
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 61
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 24
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 155
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 34
Składniki
Kotlety rozbijamy mocno tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W misce mięso mieszamy z majerankiem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym. Na rozbite kotlety kładziemy przygotowany farsz, dokładnie zwijamy ( możemy użyć nici kuchennych). Obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę. Przekładamy do zrazów. Zalewamy ok. 0,5 litra wrzątku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. Gdy mięsko będzie miękkie robimy zasmażkę z mąki i oleju. Wlewamy do całości i energicznie mieszamy. Zagotowujemy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź kluskami śląskimi.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Dania główne
Tortilla z falafelem
Dania główne
Karkówka pieczona w soli
Dania główne
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 24
Tortilla z falafelem
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 34