Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo miękkie i kruche zrazy wołowe w sosie własnym! :)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35680
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1199
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35680
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1199
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
        
        
                Składniki
Z szpondru wycinamy kości, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy łyżkę soli lub kostkę wołową, ziele angielskie i gotujemy wywar około godziny. Resztę szpondru kroimy na plasterki i podsmażamy. Wołowinę kroimy na plastry (ok. 1cm) i rozbijamy je na cienkie płaty. Każdy plaster mięsa solimy, pieprzymy i smarujemy łyżką musztardy. Na musztardę wykładamy kawałki ogórka kiszonego, piórka cebulki i po plastrze podsmażonego szpondru. Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał. Zrazy spinamy wykałaczkami.
Roladki obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na tłuszczu, który wytopił się ze szpondru, jeśli jest go za mało, dolewamy oleju.
Podsmażone zrazy gotujemy w wywarze (bez kości) około 2 godziny na małym ogniu. Jeśli roladki są już miękkie, wyjmujemy je z garnuszka. Gdy sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go. Około 1.5 łyżki mąki rozpuszczamy w 100ml wody, dodajemy do sosu i zagotowujemy. Ze zrazów wyciągamy wykałaczki i z powrotem wkładamy je do sosu. Smacznego! :)