Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5570
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2624
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5570
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2624
Składniki
W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię, smaż na dość niskiej mocy palnika. Kiedy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać dodaj na patelnię drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj i smaż do zeszklenia cebuli oraz zarumienienia boczku. Dodaj dość drobno pokrojone pieczarki. Smaż do lekkiego zezłocenia. Farsz pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj mięso na zrazy. Do mięsa mielonego dodaj jajka, bułkę tartą, kaszę mannę, majonez oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Z mięsa mielonego formuj zrazy. Nabierz porcję mięsa, delikatnie spłaszcz i ułóż około 2 łyżek farszu. Dokładnie zlepiaj mięso.
Zrazy obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż zrazy z każdej ze stron, do zarumienienia.
Usmażone roladki przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość duś na niskiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 40 minut.
Zagęść sos. Do 0,5 szklanki letniej wody wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Zdejmij z kuchenki.
Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!