Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21699
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 315
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21699
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 315
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
Składniki
W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię, smaż na dość niskiej mocy palnika. Kiedy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać dodaj na patelnię drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj i smaż do zeszklenia cebuli oraz zarumienienia boczku. Dodaj dość drobno pokrojone pieczarki. Smaż do lekkiego zezłocenia. Farsz pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj mięso na zrazy. Do mięsa mielonego dodaj jajka, bułkę tartą, kaszę mannę, majonez oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Z mięsa mielonego formuj zrazy. Nabierz porcję mięsa, delikatnie spłaszcz i ułóż około 2 łyżek farszu. Dokładnie zlepiaj mięso.
Zrazy obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż zrazy z każdej ze stron, do zarumienienia.
Usmażone roladki przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość duś na niskiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 40 minut.
Zagęść sos. Do 0,5 szklanki letniej wody wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Zdejmij z kuchenki.
Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!