Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy ziemniaczane to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. To pyszne kotleciki ziemniaczane skrywające mięsne nadzienie. Z powodzeniem można jednak użyć też innych składników do farszu. Ten przepis wykorzystuje zwyczajny żółty ser, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej lubiane przez dzieci i młodzież. Kto w końcu nie lubi rozpuszczonego i ciągnącego się sera?
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 264
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1346
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4213
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 264
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1346
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4213
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj i obierz. Włóż je do garnka i zalej wodą, by ta całkowicie je przykryła. Ugotuj ziemniaki do całkowitej miękkości, aż widelec swobodnie je przekłuje. Odcedź je i ostudź. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na gładką, jednolitą masę.
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Możesz ją także rozdrobnić robotem kuchennym. Dodaj ją do ziemniaków razem z drobno posiekaną kolendrą. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Bierz po garści masy i rozpłaszcz ją w dłoniach. Na środku umieść ok. 1 łyżki sera żółtego, a następnie zlep płaskie, okrągłe zrazy.
W misce rozbełtaj jajka z wodą. Na osobny talerz wysyp bułkę tartą, a na patelni rozgrzej olej. Każdy z kotletów maczaj ostrożnie najpierw w masie jajecznej, a następnie panieruj w bułce tartej. Zrazy ziemniaczane smaż partiami na patelni, po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Danie podawaj na ciepło: samodzielnie, z dodatkiem ulubionego sosu, dipu lub kwaśnej śmietany.