Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filety z piersi indyka są doskonałym materiałem do przygotowania pysznych roladek, w których wnętrzu można skryć wszystko to, czego dusza kucharza zapragnie. Ja postawiłam na pomidory suszone oraz malutkie kolby kukurydzy i zaakcentowałam delikatność dania średnio wędzoną szynką szwarcwaldzką. Do tego sos beszamelowy i nie pozostało nic, jak tylko delektować się smakiem soczystego mięsa.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37356
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Pieczarki obrać, pokroić na plasterki, pomidory osączyć z oleju, przekroić każdy na 2 części. <br /> Mięso wypłukać, rozbić na desce pomiędzy woreczkami foliowymi, co zapobiegnie szarpaniu jego struktury.
Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem, posmarować stronę wewnętrzną musztardą, położyć wzdłuż plasterek wędliny.<br /> Na krańcu, od którego będziemy zawijać roladki, układamy 2 plasterki pieczarek, kolbę kukurydzy, 2 połówki pomidora.
Spinamy roladki wykałaczkami: boki i środek, posypujemy z zewnątrz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów i obsmażamy mięso z obu stron.
Po usmażeniu całej porcji i lekkim ostygnięciu mięsa wyciągamy delikatnie wykałaczki i układamy roladki w naczyniu żaroodpornym. Polewamy olejem, na którym je przesmażaliśmy.<br /> I teraz są 2 opcje: zapiec mięso solo i podać polane sosem beszamelowym albo zapiec je z tym właśnie sosem. <br /> Ja wybrałam tę drugą opcję.
Dopiekamy mięso pod przykryciem jeszcze około 30 - 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, na kwadrans przed końcem można ściągnąć przykrywkę, by trochę sosu odparowało. <br /> Doskonale komponuje się z kopytkami lub kluskami śląskimi.