Do góry

Dania główne Przepis na:

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 185

Dodano:

Odsłon: 4147

Lekko pikantna zupa gołąbkowa. Przepis pochodzi z 401. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki ryżu
  • ¼ kapusty włoskiej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz i koperek do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa gołąbkowa

Przygotowanie

  1. Masło rozgrzać w garnku, wrzucić mięso i podsmażyć. Gdy zacznie się rumienić, dodać startą marchewkę i posiekaną cebulę oraz pokrojony w półplasterki kawałek pora. Wymieszać.

  2. Po chwili wlać rosół. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem oraz słodką papryką. Wsypać ryż i gotować przez 10-15 minut.

  3. Następnie dorzucić pokrojoną kapustę i gotować jeszcze przez kwadrans.

  4. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalewą) oraz przecier. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  5. Na talerzu udekorować koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń