Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma lepszego dania na zimowe dni niż pożywna, pikantna zupa. Skutecznie rozgrzewa już w chwili jedzenia, szybko też wzmaga termogenezę dzięki takim przyprawom, jak pieprz czy chili. Dla wzmocnienia tego efektu warto sięgnąć po mieszanki przypraw rodem z kuchni arabskiej czy azjatyckiej. Wszystkie wyżej opisane walory ma smakowita zupa gyros!
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 449
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 155
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5551
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1125
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 454
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1264
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 449
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 155
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5551
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1125
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 454
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1264
Składniki
Umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w dość dużą kostkę. Pokrój cebulę w kostkę. Posiekaj drobno papryczkę chili. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Podsmaż warzywa na maśle klarowanym. Gdy cebula się zarumieni, dołóż na patelnię mięso. Oprósz je przyprawą gyros i sproszkowaną papryką. Smaż przez kilka minut (obsmaż mięso po każdej ze stron), po czym przełóż zawartość patelni do garnka z grubym dnem.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę (jeśli to konieczne, dodaj nieco masła). Gdy zmięknie, dodaj ją do pozostałych składników. Zalej je gorącym bulionem i passatą pomidorową. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj do miękkości obrane i pokrojone na niewielkie kawałki ziemniaki. Pod koniec gotowania zupy dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Możesz także zabielić ją śmietaną. Dodaj odcedzone ziemniaki i gotuj jeszcze przez chwilę.