Do góry

Dania główne Przepis na:

Zupa pomidorowa z kuchni polskiej

Zupa pomidorowa z kuchni polskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 1170

Tradycyjna domowa zupa pomidorowa przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Szybko się ją przygotowuje a jeszcze szybciej znika ze stołu.

Składniki

  • mięso z kością 40 dag
  • włoszczyzna 25 dag ( marchew, pietruszka, seler, por )
  • koncentrat pomidorowy około 130-150 g
  • cebula 5 dag
  • sól, pieprz, cukier
  • bazylia
  • ew. sok z cytryny
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mięsa i warzyw ugotować wywar.
    Po 20 minutach włoszczyznę można wyjąć z mięso gotować jeszcze z godzinę.
    Ugotowany przecedzić, oddzielić mięso od kości.
    Koncentrat rozmieszać z odrobiną wywaru.
    Resztę wywaru zagotować, dodać koncentrat i bazylię.
    Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Podawać z ryżem lub makaronem.
    Na talerz można wyłożyć ugotowane mięso i warzywa.
    Wywar najlepiej zrobić dzień wcześniej, wtedy ugotowanie samej zupy zajmie nam kilkanaście minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń