Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjnie ....
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 969
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 819
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12563
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 969
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 819
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12563
Składniki
W kamionkowym/glinianym naczyniu : Mąkę wymieszać z mąką za pomocą drewnianej łyżki lub rogala ( aby nie było grudek). Dodać resztę składników - wymieszać . Pozostawić w cieple na ok. 5 dni. ale codziennie przemieszać drewnianą łyżką. BABCINA pradawna i bezcenna rada brzmi - precz z metalem od wszelkich zakwasów , stąd właśnie te drewniane sprzęty:)
Gotowy żur- zakwas ma mieć przyjemny zapach kiszonki i mocno kwaśny smak.Można go zlać do słoi i przechowywać w lodówce .
Smaczniego tradycyjnego ...