Dania główne Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
W kamionkowym/glinianym naczyniu : Mąkę wymieszać z mąką za pomocą drewnianej łyżki lub rogala ( aby nie było grudek). Dodać resztę składników - wymieszać . Pozostawić w cieple na ok. 5 dni. ale codziennie przemieszać drewnianą łyżką. BABCINA pradawna i bezcenna rada brzmi - precz z metalem od wszelkich zakwasów , stąd właśnie te drewniane sprzęty:)
Gotowy żur- zakwas ma mieć przyjemny zapach kiszonki i mocno kwaśny smak.Można go zlać do słoi i przechowywać w lodówce .
Smaczniego tradycyjnego ...
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

IwonaM 26 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Kiedyś zrobiłam zakwas wg tego przepisu i był super.Dzisiaj robię kolejny raz i znów będzie pyszny żurek za kilka dni :) Pozdrawiam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

awepa 15 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Muszę koniecznie wypróbować, bo bardzo lubię żur :-) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kryska 14 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
nie ma to jak zurek na prawdziwym zakwasie ,tez tak robie i bardzo czesto gotuje bo wszyscy lubimy0 Kto głosował? | Odpowiedz

marysia11082 14 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
DZIĘKI ZA PRZEPIS NA PEWNO WYPRÓBUJĘ0 Kto głosował? | Odpowiedz