Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trochę nietypowy żurek z kiszoną kapustą i drobiowymi nóżkami. Ale za to bardzo pyszny.
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 42
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 42
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 92
Składniki
Udka kurczaka oraz warzywa zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnku i gotować do miękkości mięsa. Ja rosół gotowałam dzień wcześniej. Warzywa i ugotowane mięso wyjąć z garnka, wywar przecedzić. Ja otrzymałam 1 l wywaru. Mięso oddzielić od kości.
Kapustę posiekać, lekko przepłukać i gotować w wywarze do miękkości około 30 minut. Dodać 1-2 listki laurowe.
Żurek wymieszaj z 200 ml chłodnej wody i 2 łyżkami śmietany. Pod koniec gotowania wlać przez sitko żurek, dodać majeranek , 3 rozgniecione ząbki czosnku i kawałki mięsa. Gotować jeszcze około 5 minut.
Podawać z połówkami ugotowanego jajka, ew, doprawić solą i pieprzem.