Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby środek zimy, najzimniejszy miesiąc w roku, a tu nawet śladu po śniegu nie ma. Przeciwnie, natura budzi się do życia, rano słychać godowe trele kosów, na magnoliach widać delikatne pąki, w trawie pojedyncze stokrotki, słowem: przedwiośnie. W takich okolicznościach przyrody myśli są lżejsze i kuchnia barwniejsza. Całoroczny dostęp do wszystkich warzyw i owoców zachęca do modyfikacji znanych i lubianych potraw, jak leczo. Zapraszam dziś na moją wersję z mini kulkami mięsnymi, chrupką marchwią i zielonymi oliwkami skąpanymi w tymiankowym sosie.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2089
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 163
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1083
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12034
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2089
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 163
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1083
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12034
Składniki
Mięso wrzucić do miski, wbić jajko, podsypać bułką tartą, mocno doprawić solą, pieprzem, harrisą lub mieszanką hiszpańską, wyrobić ręką na jednolitą masę. Przygotować sobie małą miseczkę z letnią wodą, by od czasu do czasu zanurzać w niej dłonie podczas przygotowywania pulpecików. Do osobnej miseczki wsypać mąkę. Z mięsa odrywać niewielkie kawałki i turlać kulki o średnicy do półtora centymetra. Każdą z nich obtoczyć w mące, otrząsnąć z jej nadmiaru, ułożyć na talerzu lub tacce.
Po wyczerpaniu całej ilości mięsa (mi wyszło 46 sztuk) rozgrzać na dużej patelni niewielką ilość oleju i obsmażyć w dwóch turach pulpeciki z obu stron na złoto. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku, w którym docelowo będziemy gotować całość, rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, zeszklić. Marchew oczyścić i pokroić w pół talarki, dorzucić do cebuli, przesmażyć.
Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w średniej wielkości kostkę, dorzucić do garnka i całość dalej przesmażać kilka minut. W tym czasie umytą cukinię pokroić w ćwierć talarki i dorzucić do garnka. Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem, doprawić ziołami i papryką. Podlać około 150 ml wody, przykryć i dusić do 10 minut, dodać wcześniej pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych pomidory z sokiem, keczup i przecier. Dusić do momentu, aż cukinia będzie półtwarda (nie może się rozlatywać), dołożyć wtedy kulki mięsne w takiej ilości, która pozwoli wymieszać całość. Pogotować 2 - 3 minuty, by mięso się ogrzało, doprawić do smaku. Tuż przed ściągnięciem z ognia dorzucić przekrojone na pół oliwki. Wymieszać całość. Podawać posypane natką z pietruszki z ulubionym pieczywem lub jako samodzielną potrawę. Smacznego :-)