Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowy sernik z dodatkiem likieru adwokat, połączony z murzynkiem cynamonowym i kremem mascarpone to smaki które wspaniale się komponują. Ciasto wymaga dość dużo pracy, ale warto go przygotować bo jest przepyszne.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 54
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 54
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Ciasto: Do garnka włożyć masło, margarynę, cukier, kakao i pięć łyżek wody, gotować około 5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon, żółtka i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x25cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, około 35 minut.
Masa serowa: Jajka z cukrem zmiksować, dodać ser, puree z dyni, aromat, olej, likier i budyń dokładnie zmiksować.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, połączyć z masą serową, wsypać kaszę mannę, delikatnie wymieszać. Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o takiej samej wielkości jak ciasto kakaowe) włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 60 minut. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krem mascarpone: Galaretkę i żelatynę wymieszać w 150 ml wrzącej wody, ostudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, cukier puder i jeszcze ubijać przez chwilę. Następnie dokładnie wymieszać z płynną galaretką.
Zimne ciasto przekroić na 2 blaty ( górkę z ciasta odłożyć na kruszonkę). Placki skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.
Przekładanie ciasta: Na ciemny blat wyłożyć 40 % przygotowanego kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć zimny sernik, wyłożyć następne 40 % kremu, wyrównać, przykryć ciemnym blatem, lekko dociskając. Wierzch posmarować pozostałym kremem, posypać kruszonką z odłożonego ciasta. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.