Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki morelowo-pomarańczowe"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
ok. 50 minut • Porcja 245 kcal • Koszt porcji ok. 1,10 zł • Przepis na 12 porcji
Oddziel białka od żółtek. Z białek, pięciu płaskich łyżek cukru pudru i szczypty soli ubij sztywną, lśniącą pianę.
Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj drobniutko posiekaną skórkę pomarańczową, wlej olej i mleko. Połącz wszystkie . Pod koniec wsyp mąkę przesianą z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj na jednolite ciasto.
Morele wyjmij z puszki na sito i odstaw do osączenia.
Foremki wysmaruj masłem i wysyp mąką. Jeśli masz papierowe, nie musisz tego robić.
Wlej do foremek ciasto. Na wierzch połóż połówki moreli, wypukłą stroną do góry. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 minut.
Przed podaniem lekko oprósz przez sitko cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie