Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki z zapiekanymi owocami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3506
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 113
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3506
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 113
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wymieszaj owoce, posyp cukrem wymieszanym z waniliowym, cynamonem, polej sokiem z cytryny. Poczekaj, aż puszczą sok. Rozgnieć. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz owoce ok. 20 minut.
Wymieszaj drożdże z łyżką cukru i mleka. Odstaw w ciepłe miejsce. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i masłem. Ostudź. Połącz mąkę, sól, jajko, oliwę, mleko z masłem, cukrem oraz drożdże. Wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Babeczki
Gdy wyrobione ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je energicznie i zroluj. Podziel nożem na 2-centymetrowe kawałki, uformuj kulki. Ułóż babeczki na posmarowanej masłem blasze. Piecz w 180 st. C ok. 45 minut. Tuż po upieczeniu ułóż w blasze z owocami i podawaj, gdy lekko wchłoną sok. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Olivia