Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3858
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 507
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3858
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 507
Składniki
Masło stop, przestudź. Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem, odstaw na ok. 10 minut. Jajka utrzyj z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj do niej zaczyn drożdżowy i ubite jajka.
Cały czas mieszając, wlej porcjami masło (trochę masła zostaw do posmarowania formy). Dodaj skórkę otartą z cytryny. Ciasto przykryj, odstaw na 30–40 minut w ciepłe miejsce.
Formę z kominem posmaruj odlanym masłem. Napełnij ciastem. Przykryj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 190–200°C. Piecz 45 minut.
Jeszcze ciepłą babkę nakłuj w kilku miejscach wykałaczką. Z wina i reszty cukru ugotuj syrop. Obficie nasącz nim ciasto. Babkę podawaj np. owocami.
godz.; Porcja: 350 kcal; Cena porcji: ok. 1 zł.Źródło: Naj