Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkopt z wiśniami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Składniki
Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier się rozpuści.
Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać.
Blaszkę starannie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub drobnymi płatkami owsianymi lub otrębami pszennymi. Przełożyć połowę ciasta, włożyć wiśnie oprószone łyżką mąki, przykryć pozostałym ciastem i wyrównać powierzchnię.
Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku ok. 30 minut.
ok. 55 minut
<strong>Superrada</strong>
Do ciasta warto dodać kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego lub kilka łyżek płatków migdałowych. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.Źródło: Twoje Imperium