Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Większość z was pewnie kupuje chałwę w sklepie. My - jako jest zwolennicy - od jakiegoś czasu robimy ją sami. Tak jest zdrowiej i pyszniej. Wydaje się być skomplikowana w zrobieniu, ale uwieżcie mi najgorszy jest pierwszy raz :). Zachęcam was do wypróbowania przepisu.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 145
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3827
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 308
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 145
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3827
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 308
Składniki
Sezam umieszczamy na suchej patelni i delikatnie prażymy, od czasu do czasu mieszając. Bardzo ważne jest, żeby sezam się nie przypalił bo chałwa będzie gorzka i nic jej już nie pomoże. Tak naprawdę wystarczy go tylko dobrze podgrzać. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie umieszczamy go w małych ilościach najlepiej w młynku do kawy i bardzo dokładnie mielimy. Musimy uzyskać jednolitą masę - bez ziarenek sezamu. Po zmieleniu przekładamy do miski, dodajemy miód, zapach i wyrabiamy w palcach. Musimy uzyskać konsystencję plasteliny ( jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodajemy więcej miodu). Formujemy kształt i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia. Do chałwy możemy również dodać ulubione bakalie.