Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam was dzisiaj na pyszny deser w którym będzie królowała świeża mięta, prosto z ogródka. Przygotujemy miętowe ciasteczka.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 153
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3863
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 286
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 530
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 153
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3863
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 286
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 530
Składniki
Do miski wrzucam pokrojone w kostkę, miękkie masło, dodaję cukier i ucieram. Tym razem pomagam sobie mikserem. Dodaję jajko i aromat waniliowy. Przez chwilę wszystko miksuję, aż składniki ładnie się ze sobą połączą.
Do drugiej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję ją stopniowo do reszty składników i mieszam – robię to drewnianą łyżką, ale można też wyrobić ciasto ręką. Na samym końcu dodaję posiekane listki mięty – pachną odurzająco! Jeszcze raz wszystko delikatnie mieszam.
Z ciasta formuję nieduże kulki, a następnie spłaszczam je i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dosyć dużych odstępach, bo ciasteczka nam ładnie podrosną podczas pieczenia. Wkładam wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Gotowe, lekko przestudzone na kratce ciasteczka, dekoruję czekoladową polewą – czekolada doskonale komponuje się ze smakiem mięty. Do ciasta można również dodać pokruszoną czekoladę lub kakao – wtedy nasze ciasteczka wyjdą mega czekoladowe. Smacznego!!!