Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto chałwowe z bezami"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 128
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3797
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 236
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 209
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 128
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3797
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 236
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 209
Składniki
Biszkopty: ubij białka na sztywno, dodaj resztę składników. Oddzielnie upiecz biszkopt jasny i ciemny (po 15 minut w temp. 180°C).
Kremy: połowę mleka zagotuj. Wymieszaj żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i tortową, resztę mleka, cukry waniliowe. Wlej do mleka, ugotuj budyń. Kiedy ostygnie – zmiksuj z masłem. Podziel krem na dwie części. Jedną część zmiksuj z chałwą; drugą – z nutellą.
Biszkopt ciemny posmaruj kremem chałwowym. Rozłóż na niej warstwę bezów. Posmaruj je kremem czekoladowym (z nutellą). Nakryj jasnym biszkoptem. Wstaw ciasto do lodówki, aby zastygło.
Porcje: 20, przygot. 120 min, cena 2,45 zł, kalorie 405 kcal.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie