Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo znane ciasto tortowe w/g przepisu Siostry Anastazji.Kilka razy go robiłam, teraz trochę zmieniłam. Ciasto pracochłonne ale warto bo przepyszne.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34654
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 900
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 228
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3874
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34654
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 900
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 228
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3874
Składniki
biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodać po żółtku i zmiksować.Przesiewać mąkę z kakao i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 3Ox40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 min. w 180 *. Biszkopt jasny, upiec tak samo jak ciemny, tylko bez kakao.Biszkopt ciemny włożyć do tej samej blaszki, lecz zabezpieczonej wyżej papierem.
masa budyniowa-Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka, resztę zagotować z cukrem i ugotować budyń. Budyń wystudzić,od czasu do czasu mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą. Miękkie masło zmiksować dodając po trochu budyniu.Rozsmarować na biszkopcie w blaszce.
pianka z truskawkami- Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Truskawki umyć i pokroić na kostkę. Truskawki dodać do galaretki, mieszać od czasu do czasy do lekkiego tężenia. Połowę wylać na masę w blaszce.
Poukładać biszkopciki.
Wylać resztę galaretki i schłodzić.
pianka truskawkowa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie.Odstawić do lekkiego tężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z jogurtem i tężejącą galaretką. Wyłożyć na stężałą piankę z truskawkami.
Przykryć drugim biszkoptem, ale górą do dołu. Warstwa polewy będzie równiejsza.
polewa-Nad parą rozpuścić czekolady wraz z masłem i śmietanką.Ostudzić do płynnego i rozsmarować na biszkopcie.
esy- Białą polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Trochę ostudzić, pognieść w dłoniach torebkę, obciąć troszkę jej róg. Polać ciasto w esy-floresy.