Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy biszkopt z pysznym kremem - smakuje jak batonik Kinder Pingui. Nie jest za słodki, więc idealnie pasuje do kawy. Szybko się go robi i wychodzi za każdym razem.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 54
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3608
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 54
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3608
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Składniki
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywno - podczas ubijania dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy po 1 żółtku i mieszamy mikserem. Wlewamy olej i mleko i dalej mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypujemy stopniowo do naszej masy i mieszamy - tym razem już łyżką. Gdy wszystkie składniki będą już starannie połączone przelewamy masę na okrągłą blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale biszkopt zostawiamy jeszcze w nagrzanym piekarniku przez 10 min. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
MASA: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno za pomocą miksera, w trakcie ubijania dosypujemy po łyżeczce przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy. Serek mascarpone przekładamy do kolejnej miski i miksujemy, żeby go rozbić. Gdy będzie już puszysty przekładamy do niego po łyżce bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Do kubeczka sypiemy żelatynę, zalewamy małą ilością wody i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Gdy żelatyna będzie już rozpuszczona dodajemy do niej łyżkę masy, dokładnie mieszamy a następnnie całość przekładamy do miski z masą i starannie mieszamy. Masę odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Biszkopt kroimy na pół lub na 3 części i przekładamy masą.
Możemy podawać ze świeżą miętą. Łasuchom polecam posypanie ciasta cukrem pudrem.
Smacznego :)