Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto koliber to wyśmienity wypiek, który z pewnością zachwyci Waszych gości. Bananowo-orzechowo-ananasowe ciasto przełożone delikatnym kremem przygotowanym na bazie serka śmietankowego podbije Wasze podniebienia i sprawi, że nabierzecie ochoty na więcej!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 188
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3961
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 345
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 895
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 188
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3961
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 345
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 895
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Orzechy wkładamy do woreczka foliowego i przy użyciu wałka kruszmy na małe kawałeczki.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i olej. Składniki mieszamy do połączenia.
Ananasa obieramy, kroimy w kostkę. Banana obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Owoce blendujemy na jednolity mus.
Owocowe puree przekładamy do miski z ubitymi żółtkami. Składniki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy ze sobą. W kolejnym kroku dodajemy pokruszone orzechy i cynamon. Na koniec do miski lądują białka.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich przelewamy do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone blaty ciasta koliber studzimy, następnie dzielimy na dwie części równej wysokości.
Zabieramy się za przygotowanie kremu. Miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy razem z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie do miski dorzucamy serek śmietankowy. Składniki miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Blaty ciasta przekładamy kremem śmietankowym. Kremu powinno wystarczyć nam na przełożenie ciasta oraz pokrycie góry i boków naszego deseru.
Ciasto koliber dekorujemy orzechami pekan. Przed podaniem deser należy schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce.