Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto na kruchym spodzie przełożone galaretką z malinami, delikatnym kremem z mascarpone i bitą śmietaną, przykryte bezą z płatkami migdałowymi.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3858
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 507
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3858
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 507
Składniki
Składniki na ciasto kruche zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłówać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika (185 st) i piec ok 15min. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Galaretki rozpuścić w wodzie (w trochę mniejszej ilości niż jest podana na opakowaniu). Tężejącą galaretkę wyłożyć na przestudzony spód ciasta, dodać maliny i odstawić do lodówki. Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać aż się rozpuści. Śmietanę kremówkę ubić i przełożyć do miski. Maskarpone ubić krótko mikserem razem z cukrem. Powoli dodawać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając. Na koniec powoli dodawać wystudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać. Powstałą masę rozłożyć na całej powierzchni ciasta na stężałą galaretkę i ponownie włożyć do lodówki. Białka ubić. Pod koniec ubijania dodawać powoli i stoniowo cukier cały czas ubijając. Na końcu wsypać mąkę i wymieszać jeszcze chwilkę mikserem. Na papierze odrysować kształt dna formy do ciasta. Arkusz papieru umieścić na blaszce piekarnika. Bezę równomiernie rozłożyć na odrysowanej powierzchni, posypać migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika (130st) i piec ok 70min. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przestudzony blat bezowy wyłożyć na masę śmietankową. Całość włożyć jeszcze na chwilę do lodówki. Smacznego!