Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukacie czegoś oryginalnego na ważną okazję? Ciasto marchwiowe sprawdzi się znakomicie!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2981
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2981
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
1) Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć, sok wycisnąć i połączyć z marchwią. Mąkę wymieszać z migdałami oraz proszkiem do pieczenia. 2) Żółtka oddzielić od białek. W bardzo dużej misce ubić białka na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie do masy białkowej dodać żółtka, marchew, mąkę z migdałami. Wszystkie składniki połączyć ze sobą bardzo dokładnie uważając aby zbytnio nie zbić piany. 3) Tortownicę średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułkę tartą, wlać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na godzinę, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić na 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąc z formy. 4) W tym czasie przygotować krem. Marcepan zmiksować ze śmietanką na gładką masę. W innym naczyniu mikserem spulchnić masło, następnie partiami cały czas miksując dodawać do marcepana. Masę doprawić do smaku cukrem pudrem i sokiem z cytryny. 5) Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć 1/3 masy, resztę posmarować wierzch i boki. Udekorować marchewkami z marcepana.