Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto marmurkowe z sosem toffi"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 126
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3796
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 233
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 208
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 126
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3796
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 233
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 208
Składniki
Małe jabłka umyć, wytrzeć, cienko obrać i pokroić na cząstki. Wyciąć środki z pestkami. Cząstki jabłek ponacinać gęsto od wypukłej strony. Natychmiast skropić je sokiem cytryny, żeby nie ściemniały. Czekoladę posiekać (aby nie kleiła się do noża, uprzednio należy ją schłodzić w lodówce).
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając szczyptę soli. Kiedy masa maślana będzie już puszysta i jasnokremowa, ucierając, kolejno wbijać jajka. Wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dolać mleko. Ucierać mikserem, aż wszystkie dobrze się połączą. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Na spodzie formy rozsmarować połowę ciasta. Resztę ciasta wymieszać z proszkiem kakaowym i posiekaną czekoladą. Wyłożyć na jasną warstwę. Obie warstwy lekko przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek.
Na wierzchu ułożyć jabłka. Lekko wcisnąć je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut.
Konfiturę morelową podgrzać, przetrzeć przez sitko. Posmarować nią wierzch gorącego ciasta. Ciasto ostrożnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce kuchennej. Śmietanę kremową podgrzać. Wrzucić do niej cukierki toffi, mieszać, aż się całkiem rozpuszczą. Ciasto oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sosem toffi.
Czas przygotowania: około 120 minutŹródło: Życie na gorąco