Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto miodowe z orzechami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sodę, cukier, margarynę i posiekaj nożem. Dodaj miód oraz jajka i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na trzy części.
Każdą rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 180° C. 2.
Pół szklanki mleka wymieszaj z obiema mąkami oraz żółtkami. Pozostałe mleko zagotuj z cukrami. Gdy zacznie wrzeć, wlej zawartość szklanki.
Gotuj aż powstanie gęsty budyń. Wystudź. Miękką margarynę utrzyj mikserem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce budyniu. Pierwszy placek posmaruj 1/3 kremu budyniowego. Spód drugiego placka posmaruj połową powideł a wierzch 1/3 kremu i przykryj nim pierwszy placek.
Na nim ułóż trzeci kawałek ciasta, posmarowany od spodu powidłami, które zostały. Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem budyniowym i posyp posiekanymi orzechami.
Ciasto odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, Porcja: 440 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie