Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do przygotowania ciasto, które bez wyrzutów sumienia możecie zjeść na śniadanie.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3478
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 109
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3478
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 109
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Składniki
Płatki, orzechy i daktyle rozdrobnić blenderem. Powinny mieć grubość mąki razowej.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
Żółtka oddzielić od białek.
Do rozdrobnionych płatków z orzechami i daktylami dodać sól, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.
Następnie dodać żółtka i wymieszać.
Dodać jabłka i wymieszać raz jeszcze. Ciasto powinno być lepkie, ale nie zwarte.
Białka ubić na pianę i połączyć z resztą ciasta z poprzedniego etapu.
Masę przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze około 190 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu odstawić na około 30 minut, ciasto oddzielić nożem od brzegu tortownicy, wyjąć i przełożyć je delikatnie na paterę.
Po przestudzeniu można je posypać cukrem pudrem.