Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 156
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3868
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 293
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 577
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 156
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3868
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 293
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 577
Składniki
Mąkę, margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 5 żółtek szybko zagnieść na ciasto. Podzielić je na pół.
I placek: do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wykładamy cienką warstwę ciasta. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła, miód, 1 łyżeczkę cukru pudru i ziarno sezamowe. Lekko podsmażamy i wykładamy na warstwę surowego ciasta. Pieczemy 30 minut.
II placek: Wykładamy cienko drugą połowę ciasta na blachę o tej samej wielkości co pierwsza, podpiekamy ok. 12-15 minut. Smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z pozostałych białek, dodajemy cukier kryształ, a po ubiciu wiórki kokosowe i wolno mieszamy drewnianą łyżką. Masę z białek wykładamy na ciasto z dżemem i pieczemy jeszcze około 30 minut.
Masa: rozpuszczamy 125 g masła i 200 g chałwy, mieszamy, aż składniki się połaczą w jedną masę. Trochę przestudzamy, ale nie całkiem, bo placki będą się rozdzielały przy krojeniu. Masą scalamy placki (placek II ma być na górze). Styczeń 2010r.