Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z agrestem i kiwi"
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 239
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4556
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 174
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 114
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 239
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4556
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 174
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 114
Składniki
Osłodź mleko połową cukru kryształu i zagotuj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą. Gotuj masę przez 2 minuty, a potem przelej do miski. Gdy masa wystygnie, wmiksuj do niej żółtka i wmieszaj pianę przygotowaną z białek i reszty cukru.
Formę o średnicy 28 cm wysmaruj tłuszczem, posyp mąką i napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 160° C.
Obierz kiwi i pokrój je na plasterki. Oczyść agrest. Wystudzone ciasto wyjmij z formy, posmaruj dżemem i poukładaj na nim kawałki owoców.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie i poczekaj, aż nasiąknie. Wlej do rondelka sok oraz wino. Następnie dodaj cukier i żelatynę. Wszystko to powoli podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści (ale nie gotuj!)
Poczekaj, aż trochę wystygnie i równomiernie zalej owoce na cieście. Kiedy owocowa galaretka stężeje, pokrój placek na porcje i podawaj.
Czas przygotowania: 80 min.
Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 161 kcal.Źródło: Na żywo