Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z bezą i porzeczkami"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3001
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 66
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3001
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 66
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Miękkie masło utrzyj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj żółtko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i włóż do lodówki, żeby odpoczęło.
Porzeczki oczyść, opłucz. Biszkopty włóż do torebki foliowej i rozkrusz za pomocą wałka. Wymieszaj z porzeczkami.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na okrągły placek. Następnie wyłóż nim dno i boki natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy (najlepiej o średnicy ok. 26 cm).
Wyłóż na ciasto porzeczki tak, aby tworzyły jedną warstwę. Wstaw tortownicę do piekarnika. Podpiecz ciasto w temperaturze 190° C przez ok. 25 minut.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier puder, a później mielone orzechy.
Przełóż całość na masę porzeczkową na cieście i rozprowadź równomiernie szeroką łopatką lub łyżką.
Wstaw ciasto do piekarnika na kolejnych 15 minut. Wyjmij i wystudź w formie. Przed podaniem pokrój na porcje i posyp cukrem pudrem. Każdy kawałek udekoruj gałązką porzeczki.
Czas przygotowania: 60 min
Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 315 kcalŹródło: Na żywo