Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z delikatnym kremem, kakaowymi herbatnikami i owocami borówki amerykańskiej.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3948
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 331
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 861
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3948
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 331
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 861
Składniki
Galaretka: Galaretki rozmieszać w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Po wystudzeniu włożyć galaretkę do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.
Biszkopt: Formę o wymiarach ok. 26x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut, a następnie wystudzić i naponczować zimną, posłodzoną herbatą.
Krem śmietanowo - budyniowy: 400 ml mleka zagotować, a w pozostałych 100 ml dokładnie rozmieszać proszek budyniowy. Wlać mieszankę do gotującego mleka i gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając. Budyń całkowicie wystudzić. Żelatynę zalać łyżką zimnej wody, a gdy spęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania stopniowo dodając zimną żelatynę. Dodawać po łyżce budyniu, ciągle ubijając.
Połowę kremu wyłożyć na biszkopt, na kremie ułożyć herbatniki, a na nich rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ciasta ułożyć borówki (mrożonych owoców nie należy wcześniej rozmrażać) i włożyć ciasto do lodówki. Po stężeniu kremu delikatnie wylać na ciasto tężejącą galaretkę i ponownie włożyć ciasto do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.