Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
12 porcji pysznego, słodziutkiego torciku! :) Przepis pochodzi z książki: "Czekolada. Z kuchennej półeczki."
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2502
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 227
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 183
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 745
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2502
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 227
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 183
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 745
Składniki
Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto.
MASA TRUFLOWA W garnku o grubym dnie podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne 30 min. włożyć do lodówki. Ponownie utrzeć; dodać pokruszone herbatniki i rum, wymieszać. Wyłożyć masę truflową na ciasto i schładzać w lodówce ok 3h.