Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kolejna odsłona świątecznych ciast. Tym razem ekspresowe ciasto niezwykle cynamonowe. Dodatkiem do nich są świeże jabłka i śliwki, dzięki którym ciasto jest jest bardzo wilgotne. Dużym atutem tego ciasta jest również to, że z można je upiec wcześniej, a i tak w święta będzie smakować doskonale. :)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Jabłka i śliwki dokładnie umyć. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki również pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Po chwili dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon i przyprawy korzenne, a na sam koniec olej rzepakowy. Wszystko zmiksować na początku na mniejszych obrotach, a później na szybszych. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy pokrojone owoce i delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w temp. 150-180 stopni przez ok. 40 min. (do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. '
Smacznego :)