Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe pierożki z jabłkami"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 326
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 859
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 326
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 859
Składniki
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł</strong>
Z dwóch jajek oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i drożdże, dokładnie siekamy nożem. W środku posiekanego ciasta robimy dołek, do którego dajemy 2 żółtka, 1 całe jajko i śmietanę. Całość szybko zagniatamy w ścisłe ciasto i na godzinę wkładamy do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, kroimy na kawałki. By nie ściemniały skrapiamy cytryną.
Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Wykrawamy krążki o średnicy 8-10 cm. Na środek każdego krążka kładziemy trochę jabłek, brzegi mocno zlepiamy.
Wierzch pierożków smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC, pieczemy do zrumienienia.Źródło: Rewia