Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe ślimaki z cynamonem"
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 206
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 417
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 206
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 417
Składniki
Do niedużego garnuszka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, kilka łyżek letniego mleka, łyżkę mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Masło lub margarynę włóż do rondelka, roztop i wystudź.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, cukier wanilinowy, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, cukier oraz roztopiony tłuszcz.
Zagnieć sprężyste ciasto (na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza). Przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na prostokąt. Całą powierzchnię posmaruj stopionym masłem, posyp cukrem oraz cynamonem. Ciasto zwiń w rulon, pokrój na 7 roladek równej wielkości.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż w niej roladki w niezbyt dużych odstępach (jeszcze urosną). Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 15 min do lekkiego napuszenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw tortownicę z ciastem, piecz 25-30 min.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 480 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie