Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast. Najczęściej robię je z jabłkami, ale na wiosnę ciasto to musi być z rabarbarem. Z dodatkiem rabarbaru smakuje wyśmienicie, na ten smak warto czekać cały rok. Bardzo Wam go polecam.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 134
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 407
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 130
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 176
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 134
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 407
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 130
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 176
Składniki
Rabarbar umyc i obrać. Następnie pokroić w 1 cm kostkę. Pokrojony rabarbar przelozyc do miski i zasypać 1/2 szklanki cukru. Odstawić na godzinę na bok.
W międzyczasie przygotować ciasto. Do miski przesiać mąkę, wkroić do niej schłodzone masło, dodać 5 żółtek, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za kruch dodać do niego śmietanę.
Z gotowego ciasta oddzielić mniejszą porcję, tak mniej więcej 1/3 i dodać do niej kakao. Dobrze zagnieść, na jednolitą masę.
Pozostałe ciasto podzielić na pół i wszystkie części ciasta zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 min. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną cześć białego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równomiernie na dnie tortownicy. Dno tortownicy uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. TORTOWNICA O WYMIARZE 26 CM.
Na cieście rozsmarować dżem. Następnie na warstwę dżemu wyłożyć odsączony z soku rabarbar. Na rabarbar zetrzeć lub pokruszyć warstwę kakaowego ciasta.
Do bardzo czystej miski dodać białka, białka o temperaturze pokojowej. Za pomoca miksera ubić je na sztywną pianę dodając po łyżeczce cukru. Pod koniec ubijania można dodać do białek, sok z cytryny i make ziemniaczana.
Gotowa pianę z białek wyłożyć na warstwę ciemnego ciasta i na bezę zetrzeć ostatni, jasny kawałek ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C, przez 40 – 50 minut.
Upieczone ciasto wystudzić w formie na kratce. Kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!