Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z kruszonką"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3853
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 281
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 495
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3853
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 281
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 495
Składniki
W ciepłej wodzie rozpuść rozkruszone drożdże. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj zaczyn, jajko i stopione masło. Zagnieć ciasto.
Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Z dużej kuli oderwij kawałki ciasta i ulep małe kuleczki. Lekko je spłaszcz. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Dnem małej szklanki dociś nij środek drożdżówek, tak, by powstało niewielkie wgłębienie na nadzienie.
Truskawki umyj i pokrój. Na każdym placuszku ułóż po łyżce pokrojonych owoców.
Mąkę połącz z cukrem i posiekanym masłem.
Zagnieć kruszonkę i posyp nią drożdżówki. Piecz 20 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
<strong>Magdalena Tabaczyk z Kępic</strong>Źródło: Super TV