Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis mojej mamy...pycha
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3815
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 254
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 249
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3815
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 254
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 249
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Ciasto; 300g mąki 200 g cukru 250g margaryny (Palma) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy (16g) 5 jajek 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka szczypta soli jabłka (ilość w zależności od wielkości około 4-5 dużych) Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszysto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej masy żółtkowej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać. Formę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na gotową formę wykładamy jasne ciasto, następnie wykładamy ciasto ciemne. Na wyłożone ciasto układamy jabłka (wcześniej obrane, wydrążone i pokrojone na ósemki) dość gęsto (wydrążonym brzuszkiem w dół) . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 160*C.
Masa; (masę robię podwójną z takiej ilości składników) 3 szklanki mleka 12 łyżek cukru cukier waniliowy (16g) aromat waniliowy 4 żółtka 6 łyżek mąki ziemniaczanej nasionka z jednej laski wanilii 500 g margaryny (Kasia) 2 szklanki mleka zagotować z nasionkami wanilii oraz cukrem. W szklance mleka rozrobić żółtka, mąkę . Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do czasu aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszysto z aromatem waniliowym oraz wystudzonym budyniem.
Dodatkowo; 2 galaretki np. poziomkowe 750ml rządku Na wystudzone ciasto wykładamy gotową masę. Wstawiamy do lodówki na godzinkę. W tym czasie rozpuszczamy galaretki. Studzimy i pozostawiamy do czasu aż zacznie tężeć. Wykładamy galaretkę na ciasto i chłodzimy w lodówce do czasu aż ciasto dobrze stężeje. Galaretkę można zastąpić polewą czekoladową lub galaretką zalać dołki z jabłkami a na wierzch dać polewę.