Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3841
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 270
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 384
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3841
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 270
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 384
Składniki
Kawę zaparz w 3 szkl. wrzątku, przecedź. Rozpuść 2 łyżeczki brązowego cukru. Dolej 4 łyżki wody, zagotuj. W gorącym syropie rozpuść 1/2 łyżeczki żelatyny. Dolej szklankę kawy. Rozlej do 4 pucharków i ostudź.
Ubij szklankę śmietany z łyżeczką białego cukru. Kolejną porcję żelatyny (1 łyżeczkę) rozpuść we wrzątku, połącz ją z bitą śmietaną. Masę wylej na stężałą galaretkę. Ostudź.
Z następnej szklanki kawy, 2 łyżeczek cukru i 1/2 łyżeczki żelatyny przygotuj drugą porcję galaretki. Wylej ją na stężałą śmietankę. Ostudź. Z reszty śmietany, białego cukru i łyżeczki żelatyny przygotuj ostatnią białą warstwę. Przelej ją do pucharków. Schładzaj 3 godziny.
Z pozostałej kawy, brązowego cukru i żelatyny zrób galaretkę. Przelej ją do osobnego naczynia. Kiedy zastygnie, potnij galaretkę na kawałeczki i udekoruj nimi deser.Źródło: Tina