Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gofry z bitą śmietaną"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2962
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 124
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 59
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 61
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2962
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 124
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 59
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 61
Składniki
Mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, olej i dwa żółtka miksujemy.
Osobno ubijamy pianę z dwóch jajek i szczypty soli, delikatnie łączymy z ciastem.
Gofrownicę mocno nagrzewamy, wlewamy niewielką ilość ciasta, tyle, by pokryło tylko kratkowaną część formy i nie wylewało się z niej podczas pieczenia. Formę zamykamy na 3-5 minut. Upieczone gofry wyjmujemy patyczkiem.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Owoce przebieramy, myjemy, osuszamy.
Chrupiące gofry smarujemy śmietaną, dekorujemy owocami i ziołami.
Czas przygotowania 30 minut, cena jednej sztuki około 1 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 287 kcal Białko 5,3 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia